Duben 2017

Jak připravit uzená kuřecí stehna

27. dubna 2017 v 10:34 Drůbež
Suroviny: kuřecí stehno, česnek, máslo

Recept: Uzené kuřecí stehno je další typické chlapské jídlo. Je to sice kokodák, ale uzená příchuť rovnou člověku připomene kvalitnější chrochtající druhy masa. Navíc se dá připravit opravdu velmi rychle. Pokud je člověk extrémní lenoch, tak ho může prostě jen tak ohlodat studené s chlebem a taky ho to nezabije. A pokud mu věnuje jen minimum péče, tak má velmi dobrý teplý oběd, u jehož přípravy prožil jen pár minut vaření a řekněme nějakou necelou půl hodinku čekání.

A jak se do přípravy pustit? Není nic jednoduššího. Utřeme si trochu česneku a nebo ho prolisujeme. Uzené stehno potřeme nachystaným česnekem, vložíme do pekáčku řezem dolů a položíme na ně pár plátků másla. Podlijeme trochou vody a přikryté vložíme do trouby rozehřáté na přibližně dvě stě dvacet pět stupňů (plus mínus deset podle toho, jaké kdo má možnosti nastavit teplotu v troubě). Pečeme ho přiklopené dvacet minut. Pak sundáme pokličku, polijeme ho pořádně šťávou a necháme dopéci asi na deset minut. Uzené kuřecí stehno můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší, uvařeným pytlíčkem rýže a nebo ho zase ohlodáme jen tak s pečivem. Ale rozhodně je to pak jiná báseň, než kdybychom ho žužlali jen tak studené.

Salát z čerstvé okurky s jogurtem

24. dubna 2017 v 19:10 Nemaso
Suroviny: 1 okurka hadovka, 1 bílý jogurt, 2 stroužky českého česneku, sůl, pepř, 1/4 citronu, panáček panenského olivového

Recept: Přichází teplejší dny a s nimi přišel také čas si odlehčit trochu jídelníček. Utopence nebo zavináči jsou na pozdní jaro a celé léto ideální krmení i osvěžení, ale bohužel furt se na nich žít nedá. Občas člověk do sebe musí dostat i něco zeleného. Takže jsem se tentokrát rozhodl svůj žaludek potěšit starým dobrým okurkovým salátem. Jen místo citronové vody tam tentokrát přišel jogurt.

Okurku je třeba pořádně vydrbat pod horkou tekoucí vodou. Někdo ji loupe, ale pokud ji jíme skoro z donucení hlavně jako přísun něčeho zdravého, tak to není moc dobrý nápad. Většinu vitamínů a užitečných věcí má totiž ve slupce a těsně pod ní. Zbytek to je skoro samá voda. Pak ji nastrouháme na jemném struhadle. Odlijeme trochu šťávy (tu vypijeme, když už masochismus, tak kompletní - ani živina na zmar) a pak už jen přiklopíme celý bílý jogurt, vymačkáme dva stroužky česneku, osolíme a pořádně opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Vymačkáme čtvrt citronu, dolijeme olivový olej a všechno zamícháme. Salát z okurky se dá jíst hned, ale lepší je, když trochu odleží a ještě se zvýrazní chuť česneku a pepře. Jíme s pečivem. A nebo se nebudeme týrat čistým zeleným a probiotickým a dáme si salátek jako přílohu třeba ke steaku nebo řízku...