Březen 2016

Domácí pomazánka ze surimi tyčinek

31. března 2016 v 14:34 Pomazánky
Suroviny: 1 balení surimi tyčinek, 1-2 majonézy, jogurt, 100 gramů žlutého sýra, sůl, pepř, citron

Recept: Surimi tyčinky necháme rozmrazit (samozřejmě jen pokud je máme mražené, u chlazených je tento krok zbytečný :) ), rozbalíme a nastrouháme na jemném struhadle. Po nich nastrouháme vybraný žlutý sýr - při jeho výběru se řídíme intenzitou vůně, v tomto případě mdlejší je lepší, aby nepřebíjel chuti. Obě suroviny dáme do misky, opepříme, prokapeme šťávou vymačkanou z čtvrtky středního citronu a smícháme s jedním balením majonézy a jednou lžící přírodního bílého jogurtu. Ochutnáme a podle potřeb přisolíme, připepříme, dokyselíme citronem a nebo přidáme ještě trochu jogurtu nebo majonézy. Pomazánka ze surimi tyčinek se může rovnou namazat na pečivo, ale lepší je, když ji necháme odstát alespoň půl hodinky, aby se hezky propojily všechny chutě.

Rychlá nápravná česnečka

29. března 2016 v 14:10 Polévky
Suroviny: 2-3 brambory, kostka masoxu, kmín, sůl, pepř, sádlo, 3-4 stroužky česneku

Recept: Když je nám po ránu či v poledne po nějaké velké akci mírně ouvé, velmi často problémy dokáže vyřešit nápravná česnečka. A navíc její příprava je rychlá a zvládne ji opravdu každý. Na začátku si oloupeme brambory a nakrájíme na menší kostky, aby se nám rychle uvařily. Zalijeme je vodou (půl až tři čtvrtě litrem), přisypeme k nim trochu kmínu, hodíme kostku doma nalezeného bujónu (nemusí to být jen klasický masox, ale klidně i hovězí, kuřecí nebo zeleninový), opepříme a vaříme, dokud erteple nejsou měkké (tak deset patnáct minut maximálně od momentu varu - je to opravdu rychlé). Pak už jen ochutnáme tekutinu, podle potřeby osolíme, opepříme a prolisujeme stroužky česneku. Po prolisování necháme vařit už jen necelou minutku a léčivá česnečka česnečka se může nakládat. Na talíři přidáme ještě trošku sádla pro uklidnění žaludku...