Říjen 2015

Batáty v troubě

31. října 2015 v 18:03 Sladké
Suroviny: batáty, olej, paprika, pepř, sůl, tymián

Recept: Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme na stejně tlustá kolečka (loupání záleží na vkusu, někomu slupka nevadí, někomu vadí, možná při prvním pečení je nejrozumnější si udělat půlku a půlku). Dáme je do nějakého kastrolku a v samostatném hrnečku promícháme olej se sladkou paprikou, jemně mletým pepřem a trochou soli. Směs nalijeme na batáty, přiklopíje me pokličkou a pořádně proklepeme, aby se promazaly ze všech stran. Rozložíme je na pečící papír, dáme péci do rozpálené trouby. Po přibližně dvaceti minutách je na chvíli vyndáme, posypeme trochou tymiánu a dopečeme. Nejchutnější jsou teplé.

Dá se je použít jako příloha, ale jsou dobré jen tak jako takové slano sladké zobání k televizi. A navíc velmi dobře zasytí, takže se takové dva pečené batáty najednou mohou stát z kalorického hlediska plnohodnotnou večeří :)

Krémová dýňová polévka Hokaido

29. října 2015 v 17:39 Polévky
Suroviny: 1 dýně Hokaido, kuřecí vývar (v nouzi z kostky), 1 cibule, kurkuma, sůl, pepř, smetana na šlehání, máslo

Recept: Dýni pořádně omyjeme, rozpůlíme, vybereme z ní semínka a nakrájíme na kostky - Hokaido má tu výhodu, že ji nemusíme vůbec loupat. Velkou cibuli oloupeme, rozpůlíme a půlky nakrájíme na plátky. V pekáčku promícháme nakrájenou dýni s cibulí, čerstvě nadrceným pepřem, kurkumou a trochou soli, na vrch poklademe pár plátků másla. Pekáč dáme do trouby a pečeme půl hodiny až čtyřicet minut do změknutí dýně. Přeložíme ji do hrnce, zalijeme kuřecím vývarem (kostka je z nouze, mnohem chutnější je úplně základní z trupů, trochy celeru, petržele, cibule a mrkve, který si můžeme připravit dříve), uvedeme do varu a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, podle potřeby se dýňová polévka Hokaido ještě dochutí solí a pepřem a nakonec do ní vmícháme smetanu (lze i na vaření, ale na šlehání je mnohem chutnější). Můžeme podávat. Často se posypává na talíři opečenými kostičkami chleba nebo se do ní ještě vmíchá trochu zakysané smetany. Má velmi jemnou chuť, takže doporučuji opatrnost při experimentování s dalším kořením, všeho jen po malinkých dávkách - tradičně se přidává například trocha kari.