Ofixlovaný segedín

3. října 2014 v 18:03 |  Vepřové
Suroviny: 3/4 litru klasického guláše, 1 střední cibule, sladká paprika, pálivá paprika, 350 gramů kysaného zelí bez nálevu (většinou se jedná o jeden sáček), sůl, pepř, smetana, sádlo

Recept: Ze zelí slijeme vodu, vyklopíme ho na prkýnko a napříč pokrájíme (nebudeme to pak tahat tolik mezi zuby a cákat po všem segedínovou omáčkou :)). Na sádle si osmažíme na drobno nasekanou cibulku. Odstavíme ji z ohně, vmícháme sladkou papriku i pálivou (poměr určíme podle toho, jak to chceme mít ostré), zamícháme, přidáme zelí, znovu zamícháme, zalijeme a dusíme do skoro měkka. Mezitím si rozšleháme v kelímku smetany hladkou mouku tak, abychom neměli hrudky. Když je zelí skoro akorát, ohřejeme si obyčejný guláš, přelijeme ho k zelíčku, zamícháme a vlijeme smetanu. Za občasného míchání dovaříme ještě asi deset minut. Tři minutky před koncem ještě segedín ochutnáme a případně dokořeníme pepřem a solí. Podáváme samozřejmě s klasickým houskovým knedlíkem.

A jak tohle vzniklo? Jednoduše, občas mi ujede ruka a navařím jak pro armádu, takže bychom museli jíst jedno jídlo celý týden. Dojde mi to většinou hned po prvním obědě či večeři, takže v té chvíli odeberu nějakého omáčkoida (s těmi se mi to stává nejčastěji) do sklenic a zamrazím na jindy. A pak už je to vlastně buď hotové jídlo a nebo nachystaný polotovar na další experimenty. A tak tomu bylo i teď, přepadla mě chuť na segedín, ale neměl jsem po ruce maso a dobrý řezník už zavřel :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | E-mail | Web | 5. října 2014 v 17:08 | Reagovat

To není špatný nápad! A hned je jiný oběd, chválím. Co mne ale překvapilo tak to, že zamrazuješ ve sklenicích? Nepraskne na mrazáku? Já bych se bála.

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 5. října 2014 v 17:25 | Reagovat

Ne, plním je do 3/4, takže bez problémů.

3 Ježurka Ježurka | Web | 8. října 2014 v 17:51 | Reagovat

[2]: díky.

4 Jarka Jarka | Web | 9. října 2014 v 16:25 | Reagovat

A víš to, že dělám segedín taky omáčku zvlášť a zelí zvlášť a ani nevím, jestli je to tak správně? Vlastně úplně poprvé, jestli si dobře vzpomínám, to byla podobná improvizace, ale opačná, kdy mi v lednici strašil zbytek zelí a guláš se ten den nedojedl a byl jasný na druhý den.

5 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 9. října 2014 v 18:51 | Reagovat

"Správně" to není, recept je dohromady nejdřív maso a pak s ním zelí, ale vyznávám zásadu, že recepty se můžou obměňovat a zkoušet jak to funguje :)

6 Rajka Rajka | Web | 11. října 2014 v 14:38 | Reagovat

Chutné :)

7 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 25. října 2014 v 12:05 | Reagovat

Segedín miluji :-) Mohla bych jíst furt.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama