Říjen 2014

Krémová česneková polévka s bramborama

30. října 2014 v 16:40 Polévky
Suroviny: 1 litr drůbežího vývaru (bereme co máme, nejlepší je domácí, ale dobrá kostka může posloužit také), 4 hezké stroužky česneku (klidně i víc, kdo má rád hardcore), 1 cibule, 2 brambory, 150 ml zakysané smetany, pepř, muškátový oříšek, sůl, máslo, olej

Recept: Na másle s troškou oleje (aby se rychle nepřepalovalo - jestli máme přepuštěné, olej není nutný) zesklovatíme cibulku a pak k ní vmícháme skoro všechny vymačkané česneky, necháme si bokem jen jeden stroužek. Patnáct vteřin mícháme, pak vše zalijeme horkým drůbežím vývarem, vložíme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme dokud brambory nezměknou. V té chvíli přidáme zakysanou smetanu (nejlepší je odebrat trochu tekutiny a rozmíchat ji v hrnečku vedle a pak až přilít zpět) a všechno dohladka rozmixujeme. Nakonec už jen dochutíme pepřem, solí, muškátovým oříškem a pokud se nám zdá málo česneková, tak vmáčkneme onen ušetřený stroužek. Necháme již jen přejít varem a můžeme podávat. Krémová česneková polévka s bramborama je výtečna s osmaženým a na kostičky nakrájeným chlebem případně k ní můžeme přikusovat topinku.

Smažená cuketa v těstíčku

22. října 2014 v 16:32 Nemaso
Suroviny: mladá cuketa, sůl, pepř, hladká mouka, minerálka, vejce, olej

Recept: Na mrazák dáme vychladit minerálku (musí být ledová, ale ne zmrzlá). Cuketu pořádně omyjeme, odřízneme oba její konce a nakrájíme ji na přibližně půl centimetrové plátky. Ty z obou stran osolíme a odložíme na půl hodiny. Pak je osušíme a ještě okořeníme čerstvě nadrceným nebo umletým pepřem. Do hlubší misky nalijeme ledovou minerální vodu a přisypeme tolik mouky, aby nám vzniklo těstíčko. Přikvedláme jedno vejce, osolíme opepříme. Na pánvi rozpálíme hlubší olej. Na lžíci nabereme kolečko cukety, namočíme ho do těstíčka a přeneseme na pánev - zbylé těstíčko nakápneme navrch. Zeleninu smažíme z obou stran do zlatova a pak ji ještě zbavíme přebytečného tuku na papírových ubrouskách. Smažená cuketa v těstíčku je dobrá jen tak s nějakým majonézovým dresinkem, tatarkou a nebo jako hlavní jídlo s bramborem nebo bramborovou kaší.

Ofixlovaný segedín

3. října 2014 v 18:03 Vepřové
Suroviny: 3/4 litru klasického guláše, 1 střední cibule, sladká paprika, pálivá paprika, 350 gramů kysaného zelí bez nálevu (většinou se jedná o jeden sáček), sůl, pepř, smetana, sádlo

Recept: Ze zelí slijeme vodu, vyklopíme ho na prkýnko a napříč pokrájíme (nebudeme to pak tahat tolik mezi zuby a cákat po všem segedínovou omáčkou :)). Na sádle si osmažíme na drobno nasekanou cibulku. Odstavíme ji z ohně, vmícháme sladkou papriku i pálivou (poměr určíme podle toho, jak to chceme mít ostré), zamícháme, přidáme zelí, znovu zamícháme, zalijeme a dusíme do skoro měkka. Mezitím si rozšleháme v kelímku smetany hladkou mouku tak, abychom neměli hrudky. Když je zelí skoro akorát, ohřejeme si obyčejný guláš, přelijeme ho k zelíčku, zamícháme a vlijeme smetanu. Za občasného míchání dovaříme ještě asi deset minut. Tři minutky před koncem ještě segedín ochutnáme a případně dokořeníme pepřem a solí. Podáváme samozřejmě s klasickým houskovým knedlíkem.

A jak tohle vzniklo? Jednoduše, občas mi ujede ruka a navařím jak pro armádu, takže bychom museli jíst jedno jídlo celý týden. Dojde mi to většinou hned po prvním obědě či večeři, takže v té chvíli odeberu nějakého omáčkoida (s těmi se mi to stává nejčastěji) do sklenic a zamrazím na jindy. A pak už je to vlastně buď hotové jídlo a nebo nachystaný polotovar na další experimenty. A tak tomu bylo i teď, přepadla mě chuť na segedín, ale neměl jsem po ruce maso a dobrý řezník už zavřel :)