Celerovo-mrkvová pomazánka

15. srpna 2014 v 15:37 |  Pomazánky
Suroviny: 1/2 celeru, 2 mrkve, 1 citron, sklenička majonézy a případně zakysaná smetana či jogurt, pepř, sůl

Recept: Celer i mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme s citronovou šťávou vymačkanou z půlky citronu. Přmícháme majonézu v množství jaké nám nejvíc chutná (osobně dávám půl skleničky), případně pokud se bojíme takového množství majonézy (ve skutečnosti není důvod, jde o omega3 kyseliny), tak ji smícháme v poměru jedna ku jedné se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Nakonec pomazánku ještě osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem a po promíchání a ochutnání ještě možná jemně doladíme citronovou šťávou. Před mazáním na veky či rohlíky je dobré pomazánku nechat tak půl hodiny v ledničce. Mimochodem skvěle se hodí i k... tortilla chipsům.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Rin Takahara Rin Takahara | E-mail | Web | 18. srpna 2014 v 10:31 | Reagovat

Ta pomazánka vypadá moc chutně! Kdybych nebyla hoodně nešikovná, už bych si jí šla udělat. :-D

2 Jorika Jorika | Web | 21. srpna 2014 v 15:20 | Reagovat

My jí taky děláme, ale asi poněkud nezdravě. Přidáváme totiž majolku. :/

3 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 22. srpna 2014 v 13:45 | Reagovat

Majolka? Rostlinný olej a trocha žloutku? co by na tom mělo být špatného. Já tam vidím samé omega 3 kyseliny.

4 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. srpna 2014 v 18:49 | Reagovat

Taky nevím, proč se lidé bojí vajíčka. Odjakživa to byl zdroj živin. Pokud se bojí vajíčka nebo nemůže, stačí si udělat majonézu sám.  Dělávám ji občas třeba i z poloviční dávky, ale ona vydrží v chladničce klidně pár dní. Nevím už kolik, protože jsme ji většinou použili, hlavně na bramborový salát.

Do hlubší nádobky dáme 2 dcl slunečnicového oleje, l dcl mléka, lžíci hořčice, trochu mletého cukru, půl lžičky soli - pak vezmeme tyčový mixér a mixujeme. Napočítáme do 25 a je hotovo. Takže tak za 20-25 sekund, podle rychlosti počítání. Můžeme přichutit octem nebo citronovou  šťáv ou. Dávám místo obyčejné hořčice raději kremžskou, majonéza je pikantní.

5 Anidea Anidea | E-mail | Web | 12. září 2014 v 17:18 | Reagovat

Tohle musím zkusit. Člověk furt vymejšlí, co k svačině...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama