Srpen 2014

Celerovo-mrkvová pomazánka

15. srpna 2014 v 15:37 Pomazánky
Suroviny: 1/2 celeru, 2 mrkve, 1 citron, sklenička majonézy a případně zakysaná smetana či jogurt, pepř, sůl

Recept: Celer i mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme s citronovou šťávou vymačkanou z půlky citronu. Přmícháme majonézu v množství jaké nám nejvíc chutná (osobně dávám půl skleničky), případně pokud se bojíme takového množství majonézy (ve skutečnosti není důvod, jde o omega3 kyseliny), tak ji smícháme v poměru jedna ku jedné se zakysanou smetanou nebo jogurtem. Nakonec pomazánku ještě osolíme, opepříme čerstvě nadrceným pepřem a po promíchání a ochutnání ještě možná jemně doladíme citronovou šťávou. Před mazáním na veky či rohlíky je dobré pomazánku nechat tak půl hodiny v ledničce. Mimochodem skvěle se hodí i k... tortilla chipsům.

Zeleninová polévka s květákem

14. srpna 2014 v 14:41 Polévky
Suroviny: 1 malý květák, 2 mrkve, kousek petržele, kousek celeru, 2 brambory, slabší kuřecí vývar nebo bujonová kostka, 1 stroužek česneku, 1 malá cibulka, 3 tenké plátky kořene zázvoru, 2 bobkové listy, 4 nová koření, špetka muškátového oříšku, sůl, olej nebo máslo

Recept: Zeleninu omyjeme, očistíme, květák rozebereme na růžičky, cibuli nasekáme, mrkev i brambor nakrájíme na kostičky - celer i petržel necháme v celku, abychom je jednoduše poznali. Na oleji nebo na másle si zesklovatíme cibulku, pak přidáme mrkev, celer i petržel a všechno za občasného míchání asi tři minutky osmažíme. Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme bobkový list, nové koření, plátky zázvoru, vymačkáme česnek a jestli jsme dali vodu, přihodíme i kostku bujónu. Vaříme pod pokličkou přibližně dvacet minut. Pak přidáme růžičky květáku, nakrájené erteple a vaříme tak dlouho, dokud brambory nejsou tak akorát - mělo bý to být přibližně dalších patnáct až dvacet minut.

Rajčatová omáčka na těstoviny

10. srpna 2014 v 15:39 Nemaso
Suroviny: 1/2 litru rajčatového pyré nebo odpovídající množství oloupaných a propasírovaných rajčat, 1 lilek, 1 stroužek českého česneku, sůl, pepř, čerstvá bazalka, olivový olej

Recept: Lilek nakrájíme na přibližně centimetrové plátky, osolíme, potřeme z obou stran mašlovačkou olivovým olejem a osmažíme z obou stran (měl by chytit barvu a být krásně měkký). Osmažený lilek nakrájíme na kostičky. Na pánev nalijeme olivový olej a dáme do něj na půl minuty orestovat na drobné kostičky nasekaný česnek. Pak vlijeme rajčatové pyré, zamícháme, jemně opepříme a povaříme přibližně šest minutek. Přidáme lilek, zamícháme, po minutě ochutnáme a kdyžtak ještě dochutíme solí a vaříme spolu dalších pět až šest minut. Nakonec už jen vmícháme najemno nasekanou bazalku a rajčatová omáčka na těstoviny je hotová. Hodí se i na špagety, ale lepší jsou penne nebo fusilli.