Červenec 2014

Cukeťáky

30. července 2014 v 17:37 Nemaso
Suroviny: 6 brambor, 1,5 střední cukety, 2 vejce, 2 velké stroužky česneku, hladká mouka, sůl, majoránka, olej

Recept: Brambory oloupeme a spolu s neloupanou, ale pořádně omytou cuketou je nastrouháme na jemném struhadle. Do směsi rozklepneme dvě vejce, přidáme vymačkaný česnek, pořádně ji osolíme (jako klasické bramobráky), dáme hrst majoránky a přidáme několik lžic hladké mouky (nemusíme to s ní přehánět, zase přistupujeme k tomu jako k bramborákům). Pak směs pořádně promícháme a nanášíme v tenčích vrstvách na pánev s dobře rozpáleným olejem (díky cuketě je těsto křehčí a kdybychom dělali placky moc velké, tak se nám při otáčení roztrhají). Cukeťáky smažíme z obou stran do křupava a ještě teplé je podáváme.

Těstoviny s cuketou

29. července 2014 v 19:10 Nemaso
Suroviny: půl balíčku oblíbených těstovin, jedna střední cibule, 2 stroužky česneku, sůl, celý pepř, panenský olivový olej

Recept: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a vymačkáme nebo utřeme. Cuketu pořádně omyjeme a nakrájíme na kostky. Dáme vařit vodu na těstoviny a pořádně ji osolíme. Když se začne vařit nasypeme do ní těstoviny a na olivovém oleji osmažíme cibulku. Pak přidáme česnek, zamícháme a rovnou dáme i cuketu, všechno opepříme a za občasného promíchávání smažo-dusíme tak dlouho, dokud těstoviny nejsou hotové. Ty slijeme, rozložíme na talíře na každou porci dáme česnekovo cibulovou cuketu (dobré je přikápnout i trochu olivového oleje extra).

Těstoviny s cuketou jsou výtečný dlabanec ve velkých vedrech, kdy se nám skoro vůbec nechce stát za plotnou. Jídlo je hotové bleskově, je lehké a překvapivě chutné. I masožrout jako já ho v létě miluje :)

Pečené brambory

28. července 2014 v 18:49 Přílohy
Suroviny: brambory, sůl, pepř, pálivá paprika, sladká paprika, česnek, kmín, olej

Recept na pečené brambory: Menší nové brambory (pokud možno by měly být podobné velikosti a pravidelné) pořádně omyjeme pod tekoucí vodou, rozčtvrtíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a řádně osolíme a okmínujeme. Uvaříme je do skoro měkka a slijeme. Pepř si rozdrtíme spolu s kmínem, nasypeme do oleje a přidáme jeden až dva vymačkané česnekové stroužky. Rozmícháme a směs nalijeme na brambory, které opatrně promícháme (proto je nedovařujeme do měkka, protože bychom je v této fázi rozdrobili či rozmačkali. Rozložíme je na mírně potřenou pánev, oddělíme je od sebe - měly by být v jedné vrstvě a pečeme je v troubě rozpálené na dvě stě čtyřicet stupňů do zlatova a křupava - dáváme si pozor, aby se nepřipálily. Pečené brambory jsou velmi chutná příloha, ale dá se je jíst i jako samostatné jídlo jen tak s tatarkou nebo kečupem.