Červen 2014

Čočková polévka se smetanou

7. června 2014 v 15:01 Polévky
Suroviny: 250 gramů čočky, 2 kostky bio kuřecího vývaru, 3 nová koření, 2 bobkové listy, 1 kelímek sladké smetany, pepř, sůl, kari

Recept: Čočku zalijeme vodou (nebojme se jí dát více, objem čočky se ještě během vaření zvětší), přidáme nové koření, bobkový list a kostkový kuřecí vývar (samozřejmě pokud máme slabší domácí bujónek, použijeme ten - jen nesmí být moc výrazný, čočková polévka se smetanou má jemnou chuť, jejímž základem je luštěnina a ne kokodák). Vaříme, dokud čočka není měkká, pak ji ještě okořeníme čerstvě namletým pepřem, kari a případně solí (vývar by měl být slaný už dost, ale tohle je individuální věc chuti). Nalijeme smetanu, necháme jen projít varem a... máme hotovo. Tato čočková polévka zjemněná smetanou má jednu obrovskou výhodu, dělá se velmi rychle a de facto bezpracně, když nevíme co a jak upichtit a potřebujeme přitom ještě něco dělat, tak v tomto případě zhruba za dvacet pětadvacet minut máme vše hotovo. Na talířích se ji dá dokyselit jemně octem, doporučuji zkusit balsamikový.

Mleté maso na špagety

4. června 2014 v 14:26 Drůbež
Suroviny: 1/2 kilogramu mletého krůtího (ale princip funguje stejně i u jiných druhů mletého masa, jen jsem zrovna měl po ruce krůtu), 1 větší rajský protlak (sklenička cca 150 ml), 1/2 cibule, 3 stroužky česneku, kmín, tymián, oregano, bazalka, pepř, sůl, podle potřeby olej

Recept: Na začátku musíme zhodnotit, jak tučné máme mleté maso. Jestli je hodně suché, musíme si nejdříve rozpálit olej a na něj dát maso. Jestli je tučnější, můžeme je hodit na suchou pánev. Pak ho osmažíme tak, aby se při stálém míchání a rozmačkávání rozdrobilo na malé kousíčky. Když je trochu orestované, posypeme ho trochu kmínem, vmícháme dva vymačkané stroužky česneku a na malé kostičky nakrájenou cibulku. Za stálého míchání ještě dvě tři minutky restujeme, pak ho podlijeme horkou vodou tak, aby bylo zakryté, přidáme rajský protlak, špetku tymiánu, oregana, řádně opepříme čerstvě nadrceným pepřem a podle potřeb osolíme. Mleté maso pak dusíme přibližně čtvrt hodiny, v mezičase si můžeme nastavit vodu na špagety. Nakonec už jen vmícháme poslední stroužek česneku a řádně bazalky, tři čtyři minutky vaříme a můžeme podávat.