Houbová omáčka na smetaně

18. května 2014 v 17:09 |  Nemaso
Suroviny: 2 hrsti sušených hub, 4 lžíce mouky, olej, 1 cibule, 4 nová koření, 3 bobkové listy, pepř, sůl, kelímek zakysané smetany, příloha (knedlík nebo těstoviny)

Recept: Alespoň hodinu před vařením zalijeme dvě hrsti hub vodou tak, aby byly přikryté. Pak houby vymačkáme (do vody ve které ležely, tu budeme potřebovat, je velmi důležitá) a nakrájíme na menší kusy (pokud jsme sušili drobounce nakrájené, tak je krájet podruhé nemusíme, to záleží na surovině). Cibulku nakrájíme co nejjemněji a osmahneme ji za pravidelného promíchávání do zlatava na oleji. Zasypeme ji moukou a připravíme si světlou jíšku. Do ní za energického míchání, aby nám nevznikly hrudky, nalijeme výluh z hub. Pokud je vše moc husté, ještě doředíme vodou tak, aby omáčka měla námi požadovanou konzistenci - každý to má trochu jinak, takže nemá smysl uvádět přesné poměry. Přidáme bobkové listy, nové koření, nakrájené houby, osolíme, opepříme čerstvým pepřem a povaříme přibližně půl hodiny. Na konec ještě vmícháme zakysanou smetanu a omáčku již jen necháme přejít varem. Průběžně si ohřejeme přílohu a houbová omáčka se může podávata, je fajn jen tak, ale někdo ji má rád ještě s vajíčkem nebo i kouskem masa.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Natty Natty | Web | 21. května 2014 v 7:51 | Reagovat

Nojo, houby, moje "láska" a na smetaně, tak to nemá chybu. A když se k omáčce udělá domácí knedlík, tak bříško jen "chrochtá". :-) Pěkný den.

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 25. května 2014 v 23:37 | Reagovat

Klidně bych si taky takovou omáčku dala :-)a jen tak, bez vajíčka,bez masa. Krásné dny,přeji :-)

3 Iva Iva | Web | 28. května 2014 v 14:09 | Reagovat

U nás houbovou omáčku děláme bez masa. Nejvíc oblíbená je z čerstvých hub, ale ze sušených je také výborná.:-))

4 Ema Ema | E-mail | Web | 29. května 2014 v 22:51 | Reagovat

Škoda, že děti nejdí houby. Ale ta čína vypadá lákavě.:-)

5 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 30. května 2014 v 8:18 | Reagovat

Nehoubožrouty je možno oblažit jen čistou omáčkou bez plovoucích hub. A říct jim třeba, že je to uho :)

6 Helena Lišková Helena Lišková | E-mail | Web | 13. června 2014 v 6:18 | Reagovat

Jsem zde poprvé a jak vidím, ne naposledy. Zrovna tento recept se mně hodí. Mám od loňska ještě dva sáčky sušených hřibů.
Pěkný a užitečný blog :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama