Domácí bramboračka se sušenými houbami

1. května 2014 v 17:55 |  Polévky
Suroviny: 1/4 celeru, pořádná hrst sušených hříbků, 5 brambor, 4 lžíce mouky, kousek špeku nebo přepuštěné máslo (případně olej), 3 mrkve, kousek petrželky, 3 stroužky českého česneku, 1/2 cibule, pepř, sůl, majoránka, cca 4 lžíce mouky, nové koření, bobkový list

Recept: Houby namočíme přibližně dvě hodiny před vařením. Špek nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pomalém ohni do křupava (kdo chce naprosto bezmasou bramboračku a nebo nemá špek, tuhle fázi může vypustit a prostě si rozpustí máslo či rozehřeje olej), pak ho poprášíme moukou, ze které si připravíme jíšku. Zalijeme ji za stálého míchání studenou vodou (odhadem půl druhého litru) a uvedeme do varu. Pak hodíme oloupaný celer (tu čtvrtku rozdělíme na pár větších kousků tak, abychom je pak v bramboračce poznali), jednu oloupanou mrkev, půlku cibule a kus oloupané petržele. Namočené houby pokrájíme na menší kusy a přihodíme i s vodou, kde se namáčely do polévky. Přidáme nové koření a bobkový list (po čtyřech), nadrcený pepř a sůl. Vaříme asi dvacet minut na středním ohni. Pak přihodíme nakrájenou mrkev a brambor a pod pokličkou dovaříme do skoro měkka. V poslední fázi bramboračku dochutíme vymačkaným česnekem a majoránkou. Po této chvíli už dlouho nevaříme jinak by neměla říz a vůně koření by vyprchala. Klasická domácí bramboračka se vždy podávala s chlebem, ale je možné ji dát i hospodským zvykem v chlebu :) Na talíře nedáváme ani cibuli ani petržel ani celer.

Bramboračka se dá udělat i s čerstvými houbami a je také velmi dobrá, ale podle mého názoru sušené jsou výraznější tudíž i polévka lepší.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Iva Iva | Web | 2. května 2014 v 22:19 | Reagovat

Bramboračku dělám trochu jinak, ale tvoje vypadá moc "jedle". Určitě stojí za vyzkoušení. :-))

2 food4ya food4ya | 11. května 2014 v 10:53 | Reagovat

Páni :) Já miluju bramboračku a tahle vypadá vážně dobře. Co nejdříve ji vyzkoušíme :)

3 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 18. května 2014 v 17:23 | Reagovat

Já mám radši s čerstvýma!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama