Květen 2014

Houbová omáčka na smetaně

18. května 2014 v 17:09 Nemaso
Suroviny: 2 hrsti sušených hub, 4 lžíce mouky, olej, 1 cibule, 4 nová koření, 3 bobkové listy, pepř, sůl, kelímek zakysané smetany, příloha (knedlík nebo těstoviny)

Recept: Alespoň hodinu před vařením zalijeme dvě hrsti hub vodou tak, aby byly přikryté. Pak houby vymačkáme (do vody ve které ležely, tu budeme potřebovat, je velmi důležitá) a nakrájíme na menší kusy (pokud jsme sušili drobounce nakrájené, tak je krájet podruhé nemusíme, to záleží na surovině). Cibulku nakrájíme co nejjemněji a osmahneme ji za pravidelného promíchávání do zlatava na oleji. Zasypeme ji moukou a připravíme si světlou jíšku. Do ní za energického míchání, aby nám nevznikly hrudky, nalijeme výluh z hub. Pokud je vše moc husté, ještě doředíme vodou tak, aby omáčka měla námi požadovanou konzistenci - každý to má trochu jinak, takže nemá smysl uvádět přesné poměry. Přidáme bobkové listy, nové koření, nakrájené houby, osolíme, opepříme čerstvým pepřem a povaříme přibližně půl hodiny. Na konec ještě vmícháme zakysanou smetanu a omáčku již jen necháme přejít varem. Průběžně si ohřejeme přílohu a houbová omáčka se může podávata, je fajn jen tak, ale někdo ji má rád ještě s vajíčkem nebo i kouskem masa.

Pikantní špekáčky na černém pivu

4. května 2014 v 18:17 Uzeniny
Suroviny: 8 špekáčků, 2 solidní cibule, 1/2 litru černého piva, 1/2 litru pasírovaných rajčat, tabasco, 3 česneky, špetka tymiánu, cukr, sůl

Recept: Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a čtvrtky nakrájíme na plátky. Špekáčky podélně rozřízneme a do řezu vložíme kousek cibule. Promícháme pivo s propasírovanými rajčaty, přidáme podle výdrže tabasco, česnek, trošku tymiánu a mírně osladíme. Jestliže jsme koupili nějaké neslané špekáčky, můžeme tekutinu i trochu osolit. Špekáčky rozložíme na plech, mezi ně dáme zbylou cibulku a všechno zalijeme černým pivem s rajčaty a kořením. Troubu si rozehřejeme na sto osmdesát stupňů a pečeme přibližně tři čtvrtě hodiny, pak buřtíky otočíme, zvýšíme výkon na dvě stě a všechno dopečeme - odhadem patnáct až dvacet minut, když se začne dělat kůrčička. Jestli jsme líní to sledovat, je lepší je vypnout dřív, protože už jsou hotové, nyní se jen redukuje šťáva a přidává křupavost. Pikantní špekáčky podáváme s chlebem namazaným máslem :) A lahvinkou vychlazeného chmelového moku...

Domácí bramboračka se sušenými houbami

1. května 2014 v 17:55 Polévky
Suroviny: 1/4 celeru, pořádná hrst sušených hříbků, 5 brambor, 4 lžíce mouky, kousek špeku nebo přepuštěné máslo (případně olej), 3 mrkve, kousek petrželky, 3 stroužky českého česneku, 1/2 cibule, pepř, sůl, majoránka, cca 4 lžíce mouky, nové koření, bobkový list

Recept: Houby namočíme přibližně dvě hodiny před vařením. Špek nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pomalém ohni do křupava (kdo chce naprosto bezmasou bramboračku a nebo nemá špek, tuhle fázi může vypustit a prostě si rozpustí máslo či rozehřeje olej), pak ho poprášíme moukou, ze které si připravíme jíšku. Zalijeme ji za stálého míchání studenou vodou (odhadem půl druhého litru) a uvedeme do varu. Pak hodíme oloupaný celer (tu čtvrtku rozdělíme na pár větších kousků tak, abychom je pak v bramboračce poznali), jednu oloupanou mrkev, půlku cibule a kus oloupané petržele. Namočené houby pokrájíme na menší kusy a přihodíme i s vodou, kde se namáčely do polévky. Přidáme nové koření a bobkový list (po čtyřech), nadrcený pepř a sůl. Vaříme asi dvacet minut na středním ohni. Pak přihodíme nakrájenou mrkev a brambor a pod pokličkou dovaříme do skoro měkka. V poslední fázi bramboračku dochutíme vymačkaným česnekem a majoránkou. Po této chvíli už dlouho nevaříme jinak by neměla říz a vůně koření by vyprchala. Klasická domácí bramboračka se vždy podávala s chlebem, ale je možné ji dát i hospodským zvykem v chlebu :) Na talíře nedáváme ani cibuli ani petržel ani celer.

Bramboračka se dá udělat i s čerstvými houbami a je také velmi dobrá, ale podle mého názoru sušené jsou výraznější tudíž i polévka lepší.