Křenová omáčka s masem

12. dubna 2014 v 18:23 |  Kráva
Suroviny: několik plátků uvařeného hovězího masa,* sklenička naloženého křenu (v sezoně tak tři vrchovaté lžíce čerstvě na drobno nastrouhaného), 4 lžíce mouky, olej, hovězí vývar - viz poznámka dole nebo v nouzi kostka, ocet, cukr, sůl, 1/4 litru smetany, máslo


Recept: Na rozpáleném přepuštěném másle nebo másle s troškou oleje si uděláme z mouky jíšku, kterou zalijeme buď horkým vývarem nebo horkou vodou. Lijeme postupně za stálého a energického míchání, aby nám pak v křenové omáčce neplavaly hnusné hrudky. Pokud jsme použili vodu, tak po rozmíchání přidáme kostku bujonu. Všechno pořádně spolu povaříme (tak patnáct minut), pak přilijeme smetanu a necháme pár minut probublávat. Následně dáme do omáčky křen (množství podle toho, co naše chuťové buňky snesou - u nakládaného je to minimálně půl skleničky, celá se druhý den výrazně rozleží, u čerstvého jsou tři lžíce zdravé minimum) a jemně doladíme její chuť cukrem, solí a octem.** Nakonec už jen dáme prohřát v křenové omáčce na plátky nakrájené maso a můžeme ji podávat. Podáváme ji s knedlíkem (i když samozřejmě fantazii se meze nekladou).

* na fotografii receptu je plátek uvařeného hovězího předního, který mi zůstal po přípravě vývaru. Ale křenová omáčka je skvělá také i s uzeným, vegetariáni i masožravci ji rádi baští jen tak s vejcem (ti první místo hovězího dají slabší zeleninový vývar) a ještě někdo jiný ji má rád s uvařeným srdcem jako například rajskou.
** vyzkoušel jsem testově balsamicový a rozhodně nemůžu říci, že by to křenové omáčce uškodilo, spíš naopak. Ale samozřejmě v tradičních receptech se používá obyčejný lihový a jím taky nikdo nic nezkazí.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 my-wonderment my-wonderment | Web | 14. dubna 2014 v 17:09 | Reagovat

Nevím, možná si nějaký recept na něj najdu a zkusím ho :P

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 14. dubna 2014 v 19:09 | Reagovat

Zkuste nejjednodušší verzi, s podobným těstem jen jiným tvarem :)

3 Iva Iva | Web | 19. dubna 2014 v 22:47 | Reagovat

Křenovku také dělám, ale pouze z čerstvého křenu. :-D

4 Ema Ema | E-mail | Web | 28. dubna 2014 v 21:28 | Reagovat

Mňam, dala bych si.:-P Dělám ji také, ale trochu jinak, jen z čerstvého křenu a s bramborovým knedlíkem.:-)
Přeji pěkný večer.:-)

5 MirekC MirekC | Web | 8. května 2014 v 17:24 | Reagovat

Řekl bych, že nejlepší je křenovka s uzeným hovězím jazykem - jen kde ho vzít a nekrást.

6 Anidea Anidea | E-mail | Web | 4. června 2014 v 15:01 | Reagovat

Když jsem byla hodně malá, měli jsme tohle k obědu každou sobotu. Slzy mi tekly i z nosu... A dneska mě to moc chutná.

7 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 11. srpna 2014 v 17:36 | Reagovat

No to je nápad! Křenovku jsme neměli ani nepamatuji :-) Ta tvá na talíři vypadá báječně :-)

8 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 11. srpna 2014 v 18:49 | Reagovat

[7]:
Budeme vařit znova v tomto týdnu (jak skončí dusna), mám na to i čerstvě vykopaný křeník :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama