Duben 2014

Křenová omáčka s masem

12. dubna 2014 v 18:23 Kráva
Suroviny: několik plátků uvařeného hovězího masa,* sklenička naloženého křenu (v sezoně tak tři vrchovaté lžíce čerstvě na drobno nastrouhaného), 4 lžíce mouky, olej, hovězí vývar - viz poznámka dole nebo v nouzi kostka, ocet, cukr, sůl, 1/4 litru smetany, máslo


Recept: Na rozpáleném přepuštěném másle nebo másle s troškou oleje si uděláme z mouky jíšku, kterou zalijeme buď horkým vývarem nebo horkou vodou. Lijeme postupně za stálého a energického míchání, aby nám pak v křenové omáčce neplavaly hnusné hrudky. Pokud jsme použili vodu, tak po rozmíchání přidáme kostku bujonu. Všechno pořádně spolu povaříme (tak patnáct minut), pak přilijeme smetanu a necháme pár minut probublávat. Následně dáme do omáčky křen (množství podle toho, co naše chuťové buňky snesou - u nakládaného je to minimálně půl skleničky, celá se druhý den výrazně rozleží, u čerstvého jsou tři lžíce zdravé minimum) a jemně doladíme její chuť cukrem, solí a octem.** Nakonec už jen dáme prohřát v křenové omáčce na plátky nakrájené maso a můžeme ji podávat. Podáváme ji s knedlíkem (i když samozřejmě fantazii se meze nekladou).

* na fotografii receptu je plátek uvařeného hovězího předního, který mi zůstal po přípravě vývaru. Ale křenová omáčka je skvělá také i s uzeným, vegetariáni i masožravci ji rádi baští jen tak s vejcem (ti první místo hovězího dají slabší zeleninový vývar) a ještě někdo jiný ji má rád s uvařeným srdcem jako například rajskou.
** vyzkoušel jsem testově balsamicový a rozhodně nemůžu říci, že by to křenové omáčce uškodilo, spíš naopak. Ale samozřejmě v tradičních receptech se používá obyčejný lihový a jím taky nikdo nic nezkazí.

Čína z jater a zeleniny

8. dubna 2014 v 17:45 Drůbež
500 gramů kuřecích jater, balíček asijské zeleniny, solamyl, sojová omáčka, pepř, kurkuma, arašidy, zázvor, česnek


Recept: Kuřecí játra velmi pečlivě opláchneme, nakrájíme na menší kostky a pečlivě obalíme v solamylu (čína má obecně obalování škrobem ráda :)). Jednotlivé kousky dáváme na rozpálený olej (není dobré tam hodit celý velký slepenec) a usmažíme ze všech stran do křupava. Pozor, játra jsou plná vody, takže je dobré je hodit na pánev, do obracení smažit pod pokličkou, pak na chvíli odstavit, otočit a znovu na plný oheň s poklicí. Jinak budou střílet a hlavně všude cákat olej. Po usmažení je odložíme na nějaký talířek.

Na stejném oleji, na kterém jsme dělali játra krátce osmahneme rozpůlené arašidy, přidáme k nim na půl minutky na drobné kostičky nakrájený česnek i zázvor (v nouzi se dá dát i mletý, ten přidáme při kořenění) a pak přidáme povolenou zeleninu (je to taková lenost, lze samozřejmě dělat z čerstvé a ne z pytlíku, takže základ je paprika, pak je tam trochu pórku, cibule, žampionů, zelí a mrkve - vše na nudličky nasekané). Za občasného promíchání zeleninu krátce osmažíme, pak vše podlijeme, přidáme řádně sojové omáčky, kurkumu, hodně pepře, zamícháme, dáme do číny zpátky usmažená játra (kdo má rád kostky na chroupání, může si pár nechat solo) a vše chvíli povaříme, případně na konci doladíme ještě sojovkou a kořením.

Asi to nikoho nepřekvapí, ale i tahle čína s játry a zeleninou se podává s dušenou rýží :)

Jestli někomu v receptu chybí sůl, tak je to záměrně, sojovka je slaná a arašidy jsem použil také solené, chuťově to stačilo a kdo chce, může si čínu pak ještě doladit na talíři. Obecně jídlo je dost dobré (dost záleží na kvalitě sojové omáčky), ale je to takový čekočíno, v Asii by se asi určitě objevilo trošku jiné složení zeleniny, například byl by tam nejpravděpodobněji bambus a jidášovo ucho. Pokud budete tuhle čínu zkoušet (stejně lze dělat nejen z vnitřností ale i z normálního kuřecího či vepřového masa), nebojte se experimentovat s kořením - dobré jsou i ostré varianty, kde se objeví ještě chilli, případně ji malinko podkápněte i vínem, aby mělamírně navinulou chuť.

Hrachová kaše ze žlutého hrachu

7. dubna 2014 v 16:07 Přílohy
Suroviny: 250 gramů žlutého sušeného a půleného hrachu, 2 bobkové listy, 3 nová koření, kurkuma (není nutná, já ji dávám téměř všude), cibule, kousek špeku, sůl, pepř, česnek, majoránka


Recept: Sušený půlený hrách namočíme na několik hodin (uvádí se, že to není třeba, ale je to výrazně lepší, nabobtná, kratší dobu se vaří a je obecně chutnější) s bobkovým listem a novým kořením. Pak ho dáme pod pokličkou vařit dokud není měkký. Když se blíží k tomuto stádiu, nakrájíme si na malé kostičky špek, rozpustíme na pánvi (na začátku zprudka, ale pak hodně pomalu aby se rozpouštěl, ale nepřepaloval) a na vzniklém tuku osmažíme cibulku do zlatova. Měkký hrášek osolíme, přidáme k němu česnek, čerstvě nadrcený pepř, kurkumu a majoránku a po zamíchání pár minut povaříme - množství česneku a majoránky je dost individuální, každý snese něco jiného, když vaříme hrachovou kaši poprvé, lepší je jistá opatrnost. Odebereme nadbytečnou vodu*, rozmixujeme a můžeme podávat. Je to tradiční příloha, kterou si můžeme pak vychutnat s uzeným masem, volským okem a nebo jak je vidět na fotce například s párkem.

* S tou vodou je trochu problém, rozhodně bychom ji na vaření neměli dávat příliš mnoho, více méně mělo by stačit jen zakrytí mírně nabobtnalého žlutého hrachu. Protože jinak se nám může stát, že po rozmixování nemáme hrachovou kaši ale polévku. V takovém případě není nutno zoufat a měnit jídelníček :) Stačí si připravit jíšku (na oleji opražíme přibližně dvě vrchovaté lžíce mouky), kterou pak do řídké hrachové kaše vmixujeme a spolu provaříme (ve finále je dobré ochutnat a případně znovu mírně okořenit, zvlášť majoránka může dalším varem vyčichnout).