Březen 2014

Karbanátky z mletého vepřového masa se zelím

24. března 2014 v 18:01 Vepřové
Suroviny: 1/2 kilogramu mletého masa, sůl, 2 stroužky českého česneku, 1/4 hlávky zelí, 100 gramů uzeného špeku, celý pepř, 2 cibule, 2 vejce, mléko, strouhanka, olej, majoránka


Recept: Nakrájíme si špek a cibulku. Ten první rozpustíme a na vysmaženém tuku zesklovatíme cibuli. Přidáme co nejjemněji nakrájené zelí a přibližně deset minut za občasného promíchání osmahneme. Mezitím si promícháme mleté vepřové maso s vajíčkem, solí, čerstvě nadrceným pepřem, utřenými nebo vymačkanými stroužky česneku a majoránkou. Když máme hotové zelí, přidáme ho k mlétému, promícháme a podle potřeby přidáme ještě strouhanku a mléko (více strouhanky znamená tužší karbanátky, je to věc chuti, více zmizí chuť masa, ale zase se pohodlněji smaží). Namočenými rukami vytváříme z mletého vepřového masa menší placičky, které z obou stran obalíme ve strouhance. Nakonec už jen karbanátky usmažíme z obou stran do zlatova a můžeme je podávat. Jako příloha je nejlepší buď vařený brambor nebo bramborová kaše, ale někdo má rád karbanátky jen tak s chlebem a hořčicí - i tato varianta je chutná na studeno, stejně jako klasika.

Pečený králík na smetaně

23. března 2014 v 17:32 Pečené maso
Suroviny: 1 králík, kousek celeru (cca čtvrtka), 4-5 mrkví, 2 bobkové listy, 4 nová koření, tymián, bylinková sůl (bez glutamátu, směs soli a sušených bylinek i zeleniny), ocet balsamico, 1/2 citronu, cukr, cca 50 gramů špeku, 250 ml smetany


Recept: Špek, celer i mrkev nakrájíme na kostičky, promícháme a nasypeme na dno pekáče. Králíka pečlivě potřeme balsamicovým olejem, osolíme bylinkovou solí, posypeme tymiánem, uložíme na zeleninu, přidáme bobkový list a nové koření, přiklopíme a dáme na noc do chladu (lze ho péci i dříve, ale takhle uležený je chutnější). Druhý den ho trošku podlijeme a pečeme přiklopeného přibližně půl druhé hodině v troubě rozpálené na sto osmdesát stupňů. Králíka vytáhneme a obereme maso. Zeleninu i se šťávou (ale bez bobkového listu a nového koření) přendáme do hrnce, zalijeme trochou vody a uvedeme do varu. Pak všechno rozmixujeme nebo propasírujeme, osladíme, okyselíme podle chuti citronovou šťávou a na deset minut vrátíme maso (při obírání můžeme větší kusy králíka ještě nakrájet), aby se nám spolu s omáčkou povařilo. Nakonec už jen nalijeme smetanu, zamícháme, necháme přebublat a můžeme podávat. Nejtradičněj se králík na smetaně jí s knedlíkem (jak jsem také učinil), ale možná bude mít někdo odvahu a ochutná ho s rýží nebo těstovinami :)

Domácí sulc se zeleninou

11. března 2014 v 17:00 Vepřové
Suroviny: 4 vepřové nožičky, balíček kuřecích jater, 500 gramů libovějšího vepřového masa (plecko), mrkev, hrášek, kyselé okurky, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, ocet


Recept: Vepřové nožičky velmi pečlivě umyjeme a každou čtyřikrát podélně rozřízneme. Vložíme je do hrnce, přidáme několik kuliček nového koření, tři bobkové listy, trochu pepře v celku, zalijeme vodou tak, aby byly přikryté a pod pokličkou na malém ohni vaříme dvě hodiny. Pak základ na sulc trochu osolíme, odklopíme a vložíme vepřové maso. Vše vaříme tak dlouho, dokud není vepřové měkké. V dalším hrnci uvaříme v osolené vodě mrkev nakrájenou na kostičky a hrášek a ještě v jiném opláchnutá játra, které jsme také pokrájeli. Sulc přecedíme, ochutíme solí a octem, trochu čiré tekutiny nalijeme na dno nádoby či nádob (mělo by to vyjít tak na dva pekáčky), které chceme použít a odložíme je někam do chladu. Nožičky vyhodíme*, vepřové nakrájíme na kousky, okurky na malé kostičky. Když tekutina v nádobách ztuhne, naskládáme na ni podle chuti a vlastního estetického cítění zeleninu a maso (dost často se přidává i uvařené vejce, ale já ho zas až tak moc tady nemusím). Všechno zalijeme zbylým teplým, ale ne horkým "nožičkovým vývarem" a necháme zatuhnout. Domácí sulc se zeleninou podáváme politý octem - tip. místo obyčejného ostrého liháku vyzkoušejte balsamico, má to opravdu něco do sebe.

*Někdo nožky nevyhazuje, ale obírá z nich kůži, kterou pak rozmixuje a přidá do sulcu, aby byl tužší. Masa je na nich převážně tak minimální množství, že to nemá moc smysl rozdloubávat.