Základní bramborový salát

14. prosince 2013 v 10:28 |  Nemaso
Suroviny: 1 kilogram brambor, 2 vejce, 2 mrkve, kousek celeru, 4 kyselé okurky, 1 sklenička majonézy, 1 větší cibule, sůl, pepř, ocet

Recept: Bramobry uvaříme v osolené vodě ve slupce. Někdo je nesolí, ale po mnoha zkušenostech i ty ve slupce prostě tu sůl potřebují. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky (s tím nám mohou pomoci různá krájítka, řezátka a jiná udělátka). Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na malinké kostičky a dáme vařit pod pokličkou. Po přilbižně deseti až patnácti minutách varu přidáme polévkovou lžíci octa a dovaříme na skus (ocet od začátku zpomalí vaření a starší mrkev nezměkne). Když už nám tuhost zeleniny vyhovuje (je to individuální, já to mám rád křupavější), přihodíme na drobno nakrájenou cibuli a po minutě všechno přecedíme. Zeleninu přidáme k uvařeným bramborám, kam ještě přidáme dvě uvařená na tvrdo a nakrájená vejce (zase nám život ulehčí spousta udělátek a krájítek) a jemně nasekané kyselé okurky. Pak ke všemu přidáme ještě majonézu, sůl, pepř a opatrně, ale přitom pečlivě celý salát promícháme. Babicovské hňácání nedoporučuju, protože jinak vznikne z celé směsi kaše. Pokud se nám zdá salát málo kyselý, můžeme přidat lžíci až dvě z dobrého okurkového láku, ale pozor, po rozložení se chuti zvýrazní. Pak se už můžeme vrhnout na dlabání a nebo bramborový salát necháme vylepšit "zráním" do druhého dne.

Tohle byla taková banalitka. Blíží se Vánoce a prostě jsem si řekl, co takhle ořezat všechny recepty na naprosté minimum. Čili tři barvy - bílá, zelená, červená - žádné uzeniny, žádné experimenty a také žádná zakysaná smetana. Ta je paradoxním přístupem posledních let, kdy v rámci zdravosti lidé nahrazují rostlinný tuk (a ty omegy tři a šest) co jsou ve skutečnosti základem majonézy tukem živočišného původu neboli smetanou. Jogurtové bramborové saláty ani nekomentuji, věřím, že to může někomu chutnat, ale je to spíše o nesmyslné antipatii ke kvalitní majonéze, která nutí podvědomí falšovat chuťový vjem. Čirou náhodou ony superzdravé bramborové saláty bez majonézy nikdy nevyhrály jakoukoliv soutěž gurmánů (pozor, neplést s německým bramborovým salátem, to je úplně jiné jídlo).

Tento základ má jednu výhodu, podle chuti si k němu každý může přidat cokoliv :) Ať už jde o hrášek nebo kukuřici či jablko a nebo i klidně uzeninu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Natty Natty | Web | 6. ledna 2014 v 16:46 | Reagovat

Správný bramborový salát bez příkras. Přidávat salámy je zbytečné, protože k salátu si umím představit řízeček nebo uzené, či kapříka a pak není třeba dalších "vyfikundací". :-)Hezký den a díky za návštěvu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama