Základní čočkovka

11. října 2013 v 18:26 |  Polévky
1/2 skleničky čočky, 1 cibule, 4 lžíce mouky, bobkový list, nové koření, olej, majoránka, česnek, pepř, sůl


Recept: Cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. V kastrolu si rozpálíme olej a na něm osmažíme cibulku. Pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji opražíme. Postupně za stálého rychlého míchání přilijeme horkou vodu, přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření a propláchnutou čočku. Stáhneme oheň na střední výkon a za občasného míchání vaříme dokud čočka není skoro měkká, pak podle chuti přidáme pepř, sůl a také vymačkáme větší množství česneku a vše zasypeme pořádnou hrstí majoránky. Dovaříme do měkka (čočka se dělá rychle, takže před kořeněním by to mělo být tak patnáct minut a pak už jen zhruba pět). Můžeme okyselit trochou octa, ale není to nutné.

Tahle čočkovka je takový základ, dá se všemožně obohacovat. Někdo má rád, když je na vodě z vařeného uzeného, jiný zase preferuje vývar nebo bujónovou kostku a často v ní plave nějaké maso nebo nakrájený párek (což je v dnešní době vlastně vegetariánská verze :)).
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pavla Pavla | Web | 24. ledna 2014 v 20:05 | Reagovat

Taky vařím je to dobrota

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama