Říjen 2013

Čili kon karne z krůty

18. října 2013 v 23:04 Drůbež
Suroviny: 1/2 kg mletého krůtího masa, 1 velká cibule, 4 stroužky česneku, 1 konzerva fazolí, 1 plechovka rajčat, chilli, sušený zázvor, kmín, pepř, sůl, olej

Recept: Na rozpáleném oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku. V poslední fázi na dvacet vteřin přimícháme polovinu chilli, solidní dávku kmínu, sušený zázvor, půlku vymačkaného česneku a čerstvě nadrcený pepř. Zamícháme, přidáme mleté krůtí maso rozdrobíme a orestujeme. Vylijeme celou plechovku loupaných rajčat i s nálevem, stáhneme oheň na střed a přibližně dvacet minut podusíme.Vmícháme zbytek utřeného či vymačkaného česneku, chilli, podle potřeby osolíme, zamícháme a přidáme konzervu fazolí, ze které jsme odlili pokud možno většinu nálevu. Vše už jen dohromady prohřejeme.

Samozřejmě původní inspirací bylo klasické chilli con carne, ale občas člověk vaří podle toho co má doma. Podávat to můžeme klasicky s tortillou, ale není to špatné ani s rýží. V obou případech je téměř povinnost trochu zakysané smetany.

Základní čočkovka

11. října 2013 v 18:26 Polévky
1/2 skleničky čočky, 1 cibule, 4 lžíce mouky, bobkový list, nové koření, olej, majoránka, česnek, pepř, sůl


Recept: Cibuli oloupeme a nasekáme na malé kostičky. V kastrolu si rozpálíme olej a na něm osmažíme cibulku. Pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji opražíme. Postupně za stálého rychlého míchání přilijeme horkou vodu, přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření a propláchnutou čočku. Stáhneme oheň na střední výkon a za občasného míchání vaříme dokud čočka není skoro měkká, pak podle chuti přidáme pepř, sůl a také vymačkáme větší množství česneku a vše zasypeme pořádnou hrstí majoránky. Dovaříme do měkka (čočka se dělá rychle, takže před kořeněním by to mělo být tak patnáct minut a pak už jen zhruba pět). Můžeme okyselit trochou octa, ale není to nutné.

Tahle čočkovka je takový základ, dá se všemožně obohacovat. Někdo má rád, když je na vodě z vařeného uzeného, jiný zase preferuje vývar nebo bujónovou kostku a často v ní plave nějaké maso nebo nakrájený párek (což je v dnešní době vlastně vegetariánská verze :)).

Zapečené těstoviny s jablky

3. října 2013 v 17:43 Sladké
Suroviny: 1/2 balíčku oblíbených těstovin (vřetena, fleky, širší nudle), 6-8 jablek podle velikosti, máslo, cukr, skořice, olej, sůl

Recept: Těstoviny uvaříme podle návodu s malinkou špetičkou soli ve vodě s trochou oleje (přibližně by to mělo trvat asi devět minut od bodu varu, ale závisí to na vybraném druhu). Slijeme, necháme okapat a dáme do misky kde je promícháme s tlustším plátkem másla. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a na hrubém struhadle nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Promícháme je se skořicí a cukrem (ten dávkujeme podle chuti a kyselosti jablek) a vše smícháme s těstovinami. Pekáč si pořádně vymažeme máslem, těstoviny s jablky tam přesypeme a necháme je zapéci přibližně půl hodiny v troubě rozpálené na sto osmdesát stupňů. Podáváme posypané cukrem a případně ještě polité rozpuštěným máslem. Rychlé, jednoduché a přitom opravdu chutné :)