Srpen 2013

Jednoduchá játra na cibulce

14. srpna 2013 v 17:47
Suroviny: 500 gramů kuřecích jater, 2 větší cibule, kousek špeku (případně i trochu oleje), hladká mouka, celý pepř, bylinková sůl (použita allnatura)

Recept: Pokud jsme koupili mražená játra (jako autor receptu) necháme je rozmrazit. Pak je opláchneme, volně držící kousky můžeme rozříznout a necháme okapat. Špek nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme trochu hruběji. Na pánvi necháme rozpustit špek, pokud pustil příliš málo tuku, přidáme trošku oleje, přihodíme cibuli, osmažíme ji skoro do zlatova a přidáme játra, pořádně je opepříme čerstvě nadrceným pepřem a řádně orestujeme ze všech stran. Vše zaprášíme moukou, necháme ji za občasného promíchání opražit, podlijeme vodou, osolíme bylinkovou solí (vepřová a hovězí játra se nemají během vaření solit, jinak ztvrdnou jako beton, u drůbežích to de facto nevadí) a vydusíme trochu tekutiny na šťávu (vznikne nám vlastně klasická cibulová uho omáčka - pokud ji chcete obohatit a nestojí vám Zdenda Pohlreich za zády, klidně si tam vmíchejte kečup :), já to sice nemusím, ale spoustě lidí červenější uho chutná).
Játra na cibulce podáváme s rýží.

Zjednodušené creme brulee

13. srpna 2013 v 17:21 Sladké
Suroviny: 3 žloutky, 20 gramů vanilkového cukru (cca 1 pytlíček), 1 kelímek smetany na šlehání (31 procent), cukr

Recept: Do hrnečku nalijeme šlehačku, rozmícháme v ní půl pytlíčku vanilkového cukru a necháme přejít varem. Necháme vychladit. Žloutky pečlivě rozmícháme s polovičkou vanilkového cukru tak, aby se nám rozpustil, ale není nutno je utřít do běla a zároveň by se nám neměly zpěnit. Pak k nim postupně vmícháme svařenou šlehačku a utřeme do hladka - zase nám nesmí vzniknout pěna. Vše rozlijeme do zapékacích mističek, které rozložíme na hlubší plech s přibližně půl litrem vody a vložíme do trouby rozpálené na sto stupňů. Necháme péci hodinu. Po uplynutí této doby by se nám mělo vše jemně srazit (na povrchu není tekuté), pokud ne, přidáme ještě pár minut. Misky vyndáme, celý vršek posypeme krystal cukrem a dáme znovu zapéci do trouby, tentokrát rozehřáté na horní grill na 250 stupňů - plech umístíme pod něj. Doslova po pár minutách nám vše začne karamelizovat a creme brulee je hotovo. Podávat můžeme hned, jak trošku vychladne.

info: vím, že by tam měla být pravá vanilka a karamelová krustička se má dělat flambovací pistolí, ale když vám obě věci chybí, tak můžete vyzkoušet tuto alternativu. Je velmi chutná, ale ta síla vanilky trošku chybí - víc vanilkového cukru tam nejde dát, protože by to bylo příšerně přeslazené. Z uvedeného množství vyjdou tři takové mističky jako na obrázku.

Švestkové knedlíky v bramborovém těstě

9. srpna 2013 v 17:22 Sladké
Suroviny: švestky, brambory, hrubá mouka, vejce, skořicový cukr, moučkový cukr, máslo, tvaroh na strouhání, sůl

Recept: Váhu surovin jsem neuvedl z jednoduchých důvodů, dám to sem poměrem. Na kilogram brambor budeme potřebovat podle velikosti jedno až dvě vejce a přibližně půl kila mouky (ale to uvidíte sami při práci). A švestek by mělo stačit kolem půl kila až kila, ale záleží na tom, kolik těstíčka dáte - logicky, více těsta na švestce, méně švestek použito na více brambor a mouky :). No a teď už zpět k receptu.
Bramobry si uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě a necháme trochu vychladnout. V mezičase švestky opatrně vypeckujeme (nejlepší je nerozříznout, jen naříznout) a uvnitř je poprášíme skořicovým cukrem. Když je to hotovo, oloupeme erteple, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme špetičku soli, rozklepneme vejce (nebo dva prcky, jako v mém případě) a postupně přidáváme mouku dokud nám nejde vypracovat těsto, ze kterého lze vyválet šišku. Dáme si vařit vodu do většího hrnce, maličko osolíme a z šišky odřezáváme kolečka, která roztáhneme na placičky a švestky do nich zabalíme tak, aby se nám těsto netrhalo. Když voda začne vřít, vhodíme do ní švestkové knedlíky, po chvíli jemně promícháme a vaříme přibližně osm až deset minut (musí vyplavat). Nakonec si už jen nastrouháme tvaroh, v hrnečku opatrně rozpustíme máslo a švestkové knedlíky poprášíme nejdříve tvarohem, pak moučkovým cukrem a nakonec zalijeme máslem. Dobrou chuť a nezapomeňte pak vylízat šťávu co vyteče z knedlíčků a smíchá se s máslem :)