Květen 2013

Vepřová kýta na smetaně

20. května 2013 v 18:02
Suroviny: 500 gramů vepřové kýty, 1 menší cibulka, 1/2 kelímku zakysané smetany, 1 kelímek sladké smetany, bylinková sůl (bez glutamátů, v nouzi nějaká podravka natura), celý pepř, 1 malý stroužek česneku, sladká paprika, sádlo


Recept: Vepřovou kýtu nakrájíme na tenké plátky, které naklepeme a z obou stran řádně posypeme čerstvě nadrceným pepřem a bylinkovou solí. Přikryjeme a odložíme do na půl hodiny (raději ne do lednice, ale spíše do spíže - ale v létě někdy není jiná možnost).Z ledničky vyndáme obě smetany. Na pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm na co nejmenší kousky nasekanou cibulku, přidáme maso a z obou stran ho osmažíme. Kýtu vytáhneme, odložíme na talíř, na pánvi mimo oheň vmícháme sladkou papriku a prolisovaný nebo utřený česnek, vlijeme obě smetany, rozmícháme a uvedeme do varu. Pak vrátíme maso (slijeme i šťávu co na talíři pustila) a vše pod pokličkou udusíme do měkka (trvá cca dvacet minut). Vepřová kýta na smetaně se podává s rýží nebo vařenými brambory. Pokud někomu vadí "cucky" z cibulky, může omáčku před podáváním ještě rozmixovat nebo propasírovat.

Špagety s brokolicí

7. května 2013 v 18:40 Nemaso
Suroviny: 250 gramů semolinových špaget, 1 malá brokolice (cca 250 gramů), 2 střední stroužky českého česneku, sůl, panenský olivový olej


Recept: Do širokého hrnce si dáme vařit vodu. V mezičase rozebereme brokolici na co nejemnší růžičky, zbylý košťál můžeme zbaštit a nebo nechat na příště do polévky (většinou se u nás prodávají půlkilové brokolice, takže máte tip, co vařit příště). Taky si oloupeme česnek a ti pečlivější ho mohou rovnou utřít, lenochodi si nachystají vymačkávač. Vařící vodu pořádně osolíme hrstí soli, přidáme špagety a po čtyřech minutách vložíme ještě brokolici. Na sporáku vedle si rozehřejeme olivový olej, vložíme do něj utřený česnek (nebo vymačkáme) a odstavíme na chvíli z ohně.

Když jsou těstoviny podle naší chuti (cca 4-5 minut po vložení špaget), odebereme si trochu vody z hrnce kde se vařily, slijeme je, pánev s olejem vrátíme na sporák a špagety i s brokolicí do ní vyklopíme. Trošku podlijeme odebranou tekutinou, pořádně promícháme a hned podáváme. Jíme jen tak, případně je lze posypat parmezánem, v Česku asi Eidamem a ti zvrhlejší mohou klíďo přimíchat kečup