Březen 2013

Brambory s vajíčkem

29. března 2013 v 18:41 Smažené
Suroviny: 2 uvařené a nakrájené brambory, 2 vejce, 4 plátky špeku, bylinková sůl

Recept: Tohle je takové rychlé zbytkové jídlo. Samozřejmě nemá moc smysl vařit si pro ně přímo brambory, s trochou práce z nich uděláme určitě něco nápaditějšího. Ale někdy se stane, že nám od předchozího jídla zůstane trochu přílohy, čili v tomto případě brambor. A ty můžeme bez problémů použít (ohřívané jsou dost ekl).
Nakrájíme si špek na kostičky a hodíme ho rozpustit na pánev, když nám hezky pustí omastek, přihodíme brambory a podle chuti je osmažíme. Do sklenky rozklepneme dvě vajíčka, přidáme trošku bylinkové soli (nepřeháníme, zvlášť pokud špek máme řádně nasolený), rozmícháme a přilijeme k bramborám, které jsme na chvíli odstavili z ohně. Mícháme, mícháme, mícháme, pokud máme raději sušší, tak ještě na chvíli vrátíme na plamen a rovnou teplé podáváme. Klidně s malou sklenkou vychlazeného chmelového moku.

Červený boršč - polévka i nápoj

27. března 2013 v 18:58 Polévky
Suroviny: 1,5 litru slepičího nebo kuřecího vývaru (v nouzi vždy pomůže kostka, v tomhle případě tři), 6 malých nebo 3 velké červené řepy, 1 mrkev, 1/3 petržele, kousek (1/4 malého) celeru, citron, pepř, sůl, cukr, majoránka


Recept: Tento červený boršč - oblíbený například v Polsku - je další polévka z cyklu jak vařit jednoduše, chutně a tvářit se přitom, že jsme strašně moderní a zdraví. Červená řepa, dřívější noční můra ze školní jídelny a krmivo pro dobytek, je přece neprostý king zdravé výživy posledních let. Řepy pořádně vydrbeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na malé kousky. Celer, mrkev a petržel oloupeme. Vývar uvedeme do varu (pokud nám nezůstal, tak hodíme tři kostky - pokud jsou na půl litru - do vařící vody a pár minut povaříme) a vložíme do něj zeleninu a vaříme ji do měkka. Před koncem varu okořeníme polévku řádně majoránkou a podle chuti opepříme. Pak vše přecedíme a čirou tekutinu bez varu mírně okyselíme citronovou šťávou - polévka by měla být lehce navinulá - a nakonec ji podle chuti osolíme a osladíme. Hotovo i když chutnější je až druhý den.
Dá se jíst jako polévka například s plněnými těstovinami a nebo ještě vhodnější je jako nápoj k popíjení různých smažených jídel. A ráno po prohýřené noci nás staví na nohy podobně jako slavná česnečka. Dobrou chuť.

Vegetariáni a jiné pochybné neduživé existence mohou udělat základ z vývaru zeleninového, ale dle mého skromného názoru to není úplně ono.

Rychlá šťovíková polévka

26. března 2013 v 22:49 Polévky
Suroviny: 1 sklenice naloženého šťovíku, kostka zeleninového bujónu, kostka kuřecího bujónu


Recept: Chcete překvapit svou ženu, přítelkyni či celou rodinu tím, jak skvěle a zdravě žijete? Že znáte bylinky a dokonce je používáte v kuchyni. Šťovíková polévka je v tom případě to pravé ořechové a potřebujete na ni doslovně jen pár minut práce. V ruských obchodech, které vyrostly jako houby po dešti můžete koupit nakládaný šťovík (sklenička má nějakých 350 ml na tuhle porci), vývarů v kostce je v každém obchodě tuna. Dokonce jsou i ty různé bio či natura, kde nenajdete glutamát (jsou lepší, šťovík je naložený v soli a tím pádem jí až tolik nebudete potřebovat). No a pak už jen stačí krátce povařit obě kostky v litru a půl vody tak, aby se úplně rozvařily, vmíchat šťovík, nechat přejít varem, rozmixovat a ... celá šťovíková polévka je hotová. Jestli chcete být ještě víc hogo fogo, nakrájejte do každého talíře vajíčko uvařené na tvrdo (to je to bílé co vidíte na fotce). A jestli se vám zdá polívčička trochu víc kyselá, zjemněte ji troškou smetany a nechte přejít varem a nebo rozmíchejte na talíři trochu zakysané smetany. Dobrou chuť.

Vaječná omeleta se špekem a zeleným pepřem

24. března 2013 v 23:33 Smažené
Suroviny: 3 vejce, troška mléka, lžička naloženého zeleného pepře, 4 plátky špeku, celý pepř, troška soli



Recept: Vajíčka si rozklepneme do skleničky, přilijeme k nim trošičku mléka, přidáme naložený pepř, čerstvě nadrcený celý pepř a špetku soli. Všechno dokonale rozkvedláme vidličkou. Špek si nakrájíme na menší kusky. Na pánev hodíme špek a necháme ho částečně rozpustit, měl by vytvořit dostatečné množství tuku a zprůhlednět. V té chvíli nalijeme vaječnou směs a opatrně ji promícháme - lehčí špek byl naléváním vytlačen k okrajům, tak je ho dobré rozmístit rovnoměrněji - navíc díky tomu bude nadýchanější. Stáhneme plamen, aby se nám od spoda příliš nepřipalovala a pomalu ji necháme dosmažit - hotová je ve chvíli, kdy ztuhnou vejce i nahoře. Pozor, vaječná omeleta by se neměla obracet - proto si dáváme pozor na tu teplotu, jinak se nám fest připálí.
Ideální jídlo po tahu, kdy má člověk často chuť na něco těžšího a smaženého. Rychlé, jednoduché a cévy vyjou hrůzou.